• Admin

Roseslottet på Tryvannshøgda

Updated: May 5

Litt nedenfor Tryvannstårnet og med utsikt over Oslo, er det satt opp en kunstinstallasjon til markering av 75-års jubileet for frigjøringen etter 2. verdenskrig.

Kunstnerne Vebjørn Sand og lillebror Eimund Sand har hatt det kunstneriske ansvaret for installasjonen som består av malerier, skulpturer, konstruksjoner, tekst og lyd.

Gangveiene er lagt i en spiralform for å symbolisere melkeveien. Ca 100 av Vebjørn Sands 250 malerier fra krigstiden er utstilt på hver side av plattformene.

Ved inngangsporten blir man møtt av to store skulpturer i treverk og en rødmalt gangplattform som gir assosiasjoner til en rød løper.

Langs den første delen er det portretter av kjente personer fra andre verdenskrig, men også mange ukjente som på hver sin måte kan fortelle en historie fra krigen.

Vedbjørn Sand har møtt og portrettert dem. Historiene gir et innblikk i hverdagsliv og små og store heltedåder i en dramatisk tid.

Suksesslederen for XXL, Jon-Are Klemsdal, har vært leder for prosjektet. Vebjørn Sand har investert nærmere 50 millioner kroner av egne midler for å få det til.

Maleriene er flere meter store. Personene på bildet over er i full størrelse.

Installasjonen er plassert på samme sted som Vebjørn Sand satte opp Trollslottet - den store konstruksjonen i stål og is - vinteren 1997/1998.

Prosjektet har fått kritikk fra andre kunstnere for at det er kommersielt - det koster penger å komme inn - og fordi Sand har fått låne tomten gratis av Oslo kommune.

Når man ser anlegget og kunsten, er det imidlertid lett å forstå at både Oslo kommune og ildsjelene bak prosjektet og Stiftelsen Roseslottet, har latt seg overbevise og engasjere.

Et av hovedbudskapene er at vi ikke må ta frihet, demokrati og humanisme for gitt. Det er verdier man må kjempe for og verne om - og om nødvendig ofre livet for.

Kongen flykter.

Det nye herrefolket overtar.

Det er laget et pedagogisk tilbud som vil gjøre dette til et interessant tilbud for skoleklasser.

Her kan man lære om fascisme, fanatisme, forræderi og hvilken lidelse en krig fører med seg - på begge sider.

Bildet over symboliserer de mer enn to millioner tyske kvinnene som ble voldtatt og mishandlet da Tyskland falt.


Den fem år lange natten tok slutt den 8 mai 1945.

Installasjonen skulle ha åpnet 8. mai 2020, men åpningen ble utsatt til 13. juni på grunn av coronaepidemien.

Kunsten er til salgs. Det er meningen at installasjonen skal bli stående i ett år, men forhåpentligvis blir den bevart litt lengre.

Det er montert fem 30 meter høye skulpturer kledd i gull som symboliserer de fem krigsårene.

De har utsikt mot Oslo og indre Oslofjord, og ligger like ved Frognerseteren T-banestasjon. Anlegget ligger bare et par hundre meter fra Frognerseteren.

Deler av installasjonen er opplyst også på dagtid.


Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Roseslottet på Tryvannshøgda ved Frognerseteren i Oslo


Passer for: Alle. Tilrettelagt for bevegelseshemmede. Kan besøkes uansett hvordan været er. Sett av god tid.


Finne frem: Med bil følger du Holmenkollveien fra Smestad i Oslo mot Holmenkollen. Kjør forbi hoppanlegget og videre til du kommer til et lite tjærn på høyre side et lite stykke før Tryvannstårnet. Her kan du parkere på parkeringsplassen på venstre side. Følg skilt på høyre side av veien mot Frognerseteren og Roseslottet. Hvis du ønsker å ta offentlig transport, tar du T-banen til Frognerseteren og går av på Frognerseteren stasjon. Den er rett ved installasjonen.


Anlegget har åpent fra kl. 10 til 23 hver dag. Det koster 140 kroner for voksne og 70 kroner for barn og eldre (honnør).#Norge #Norsk #Kunst #Roseslottet #Oslo #Tryvann #Frognerseteren


341 views0 comments