• Admin

Villena - druehøsting og bodegatur

Updated: Jan 15, 2020

Selv om Frankrike og Italia produserer flere flasker vin i året, er Spania verdens største vinland. Her har det vært laget vin i mer enn fem tusen år. Med litt planlegging kan du få være med på druehøsting.

Villenaområdet har flere vinprodusenter enn noe annet sted i hele regionen. Vi ble med på en organisert tur fra Altea til Bodagas Santa Margarita i Villena. Treet på bildet over er med på etiketten til flaskene fra denne produsenten.

Tidspunktet for innhøstingen er kritisk. Blir de tatt for tidlig, blir vinen for sur, blir de tatt for sent, blir den for søt. Det er de overmodne druene som gir sødme. En god vin krever en riktig blanding av modne og overmodne druer.

Vinrankene strekker seg helt til fjellene i horisonten (1400 hektar). I motsetning til de druene vi spiser, er vindruene syrlige og små, på størrelse med solbær.

Vi ble sluppet løs på et mindre område som arbeiderne ikke hadde rukket å høste. Etter fem minutters instruksjon om hvordan man klipper løs en drueklase, var vi i gang.

Mange av vinprodusentene i området har produsert vin i århundrer, men denne ble grunnlagt i 2003. Tre brødre solgte alt de eide og kjøpte en gård hvor det tidligere hadde foregått skinkeproduksjon.

De hadde ingen erfaring med vinproduksjon, men to av dem hadde utdannelse i å utvikle vinranker. Den ene spesialiserte seg på å pode nye varianter og fremelske ønskede egenskaper, og denne virksomheten er gårdens største og viktigste produkt.

Den andre spesialiserte seg på hesteoppdrett.

Den tredje broren (i midten med grønn t-skjorte på bildet over) spesialiserte seg på vinproduksjon.

Etter at vi var ferdige med innhøstingen, fikk vi være med på neste trinn i prosessen. Druene ble helt over på et samlebånd der de ble grovrenset for hånd. Deretter ble de fraktet inn i en kvern som knuste skallet på druene slik at det flytende innholdet kunne lekke ut.

Fra kvernen går druemassen ned i store beholdere hvor de blir forgjæret. Gjæringsprosessen starter av seg selv ved hjelp av en gjærsopp som finnes naturlig på druene. I denne første fasen holdes satsen kjølig i polstrede avkjølte beholdere for å forhindre at prosessen går for fort.

Senere blir vinen filtrert og sendt over til andre beholdere hvor den kan fortsette gjæringen som nå foregår i roligere tempo i romtemperatur.

Unge viner blir etter hvert overført til flasker, men vin fra avlinger som egner seg for lagring, blir lagt på eikefat der de kan modne videre i noen år.

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt: vintur med druehøsting og besøk på Bodegas Santa Margareta i Villega.

Varighet: Denne turen varte i to dager med én overnatting. Da får man lunsj på en lokal hacienda, omvisning med deltakelse i druehøsting og bearbeiding i Bodegaen, middag i bodegaen om kvelden, sightseeing i den lille byen Biar og en fin busstur. Andre turer til andre bodegaer kan vare i 2-3 dager eller enda lengre.

Hvor bestiller man: Søker du på internett finner du mange bodegaer du kan besøke i Villenaområdet. Du kan ta direkte kontakt eller melde på en organisert tur. Vi valgte å bli med eieren av restauranten Casa Vital i Altea, Åge Folkestad på en av hans vinturer. For oss fra Skandinavia er det en fordel at han snakker både norsk og flytende spansk. Han er også flink til å skape god stemning og inkludere alle.

For å komme i kontakt med Åge, kan du ringe +34 965 840 936, eller gå inn på Casa Vitals internettsider: www.casavital.com. Du kan også komme i kontakt via Casa Vitals sider på Facebook.

Vil du ta direkte kontakt med Bodegas Santa Margarita, kan du sende en e-post til gestion@bodegasantamargarita.com (skriv på spansk eller engelsk). Du kan også ringe +34 965 979 003, men da bør du kunne snakke spansk.

Villena ligger noen få mil innenfor kysten av Alicante. Bodegas Santa Margarita ligger noen kilometer vest for byen Villena.

Kart:


#Vin #Vinhøsting #Bodega #Spania #Villena #Norsk

57 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2016 ved Liv og Geir Stene-Larsen. 

  • Facebook
  • Instagram