• Admin

Villajoyosa - sjokoladebyen

Det var spanjolene som brakte sjokoladen til Spania og senere Europa. Frem til borgerkrigen var sjokolade en like viktig drikk for spanjolene som te var for engelskmennene. Villajoyosa var en pionerby i produksjon av fast sjokolade. Her kan du besøke tre sjokolademuseer.

Produksjonsutstyr i sjokolademuseet til Chocolate Pérez

Sjokolade er laget av kakao. Kakaobelgen er omtrent 20 cm lang og har 20-30 kakaobønner. Den sjokoladen som mexikanerne drakk, var krydret med chili og var derfor beisk og sterk. Da spanjolene tilsatte sukker og varmet den opp, ble den fristende også for europeiske ganer.

Kakaobelgen med kakaobønner under

Den første forsendelsen av sjokolade fra Sør-Amerika skjedde en gang på 1520-tallet, men regelmessig transport kom først i gang i det attende århundre. Den dekket først behovet i Spania og senere også i resten av Europa.

Sjokoladeskulptur i sjokolademuseet til Valor

Det var de kongelige som først begynte å drikke sjokolade, og man tror at skikken ble spredt til andre europeiske land via giftemål og kongelige besøk. Inntil slutten av det attende århundre ble sjokolade kun inntatt som varm drikke.

Støpeformer til konfekt i sjokolademuseet til Valor

Villajoyosa var en av de første byene i Spania som startet med å produsere sjokolade i fast form slik vi kjenner den i dag. De første fabrikkene ble etablert i 1870-årene, og i 1937 var det 29 fabrikker i denne lille fiskerlandsbyen. I dag er det tre fabrikker igjen, og de har alle sitt eget museum.

Chocolates Pérez er den eldste og den eneste som fortsatt har bevart håndverksmessig sjokoladeproduksjon. I den originale fabrikksbygningen blir sjokoladen fortsatt fremstilt som i tidligere tider. I museet kan du se det utstyret de brukte før.

Sjokolademuseet til Pérez

Pérez produserer nå hovedsakelig for det spanske markedet. I tillegg til den opprinnelige fabrikken som også fungerer som museum, har Pérez en moderne sjokoladefabrikk. I museet kan du møte barnebarnet til grunnleggeren av fabrikken. Han er guide der av og til.

Guide i sjokolademuseet til Pérez

Det var spanjolene som utviklet kunsten å lage sjokolade i fast form. Senere videreutviklet sveitserne denne ved å tilsette melk. Tradisjonelt var ikke melk en ingrediens i spansk sjokolade.

Ingredienser til sjokoladeproduksjonen

Produksjonen av sjokolade er både kraftkrevende og komplisert. Kakaobønnene må kvernes og tørkes i flere omganger.

Møllemaskin i sjokolademuseet til Pérez

I starten ble dette gjort for hånd og senere ved hjelp av hestekraft, men etter hvert overtok maskiner som vist på bildene her.

Tørkamaskin i sjokolademuseet til Pérez

Sjokoladefabrikken til Chocolate Pérez produserer fortsatt den originale sjokoladen som ble laget da fabrikken var i bruk.

Produksjonslinje i sjokolademuseet til Pérez

Chocolates Valor som ble grunnlagt i 1881 av Valenciano López Lloret, er den største fabrikken. Dette er også en familiebedrift, og det er i dag den femte generasjonen av López familien som eier og driver den.

Inngangspartiet til sjokolademuseet til Valor

Valor etablerte sitt eget sjokolademuseum i 1998 og har siden dette åpnet sine dører for publikum hver hverdag året rundt.

Opprinnelig kontor i sjokolademuseet til Valor

Den guidede omvisningen skjer i grupper og er profesjonelt organisert. Du kommer først inn i et møterom hvor du får se en film om firmaets historie, så får du se utstyr og gjenstander som ble brukt i starten av sjokoladeproduksjonen, og deretter får du ta en titt på dagens produksjon.

Til slutt får du besøke fabrikkutsalget hvor du kan kjøpe sjokolade i løsvekt eller i ferdige gavepakninger.

Sjokoladefabrikken og museet til Chocolate Clavileño

Forløperen til Chocolates Clavileño ble grunnlagt i 1882 av Valenciano López Lloret, den samme personene som grunnla Valor. Tre av hans barnebarn (brødre) etablerte i 1960 Chocolate Clavileño oppkalt etter hesten til Don Quijote. Det er nå fjerde generasjon Lloret som driver firmaet.

I siste halvdel av august blir "Xocolatíssima" arrangert i Villajoyosa. Det er en guided omvisning til de tre sjokolademuseene i byen. Men du kan også besøke museene når som helst ellers i året. For Clavileño må du bestille tid. Alle de tre museene er gratis. Når du først er i Villajoyosa, bør du benytte anledningen til å besøke stranden og gamlebyen.


Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt: Sjokolademuseene i Villajoyosa

Passende for: Alle. Barna kommer til å elske smaksprøvene.

Varighet: Det tar omtrent 45 minutter i Valor museet. Du bestemmer selv hvor lang tid du vil bruke i de andre to museene.

Finne frem: Alle de tre museene befinner seg innenfor noen få kilometer (se kart på slutten).

Museene:

Valor:

Adresse: Pianista Gonzalo Soriano, 13

Telefon: +34 966 810 451

E-mail: museo@valor.es

Kun omvisning i grupper. Omvisningen tar ca 45 minutter.

Spansktalende grupper:

Mandag til fredag: kl. 10:00, 12:00 og 13:00, og 17:00, 18:00 and 19:00

Lørdag: kl. 10:00, 12:00 og 13:00

Engelsktalende grupper:

Mandag til fredag: kl. 11 og 16

Lørdag: kl. 11.00

Møt opp utenfor museet i god tid. Omvisningen er gratis, men du må trekke en billett fra automaten på utsiden. De tillater kun grupper på 50 personer om gangen. Hvis du er for sent ute, må du vente til neste omvisning.

Du kan ta bilder i museet, men ikke i fabrikken. Hvis du ikke har anledning til å være med på en av de engelsktalende gruppene, kan du prøve en av de spansktalende. Guidene er veldig serviceorientert og vil gjøre det de kan for å hjelpe deg.

Pérez:

Adresse: Partida Mediases, 1

Telefon: +34 965 890 573

E-mail: infoventas@chocolatesperez.com

Mandag til fredag: kl. 10-13 and 17-20

Lørdag: kl. 10-13

Grupper må bestille tid, men ellers kan du komme når som helst innenfor åpningstiden.

Clavileño:

Adresse: Calle Colon 187.

Telafon: +34 965 890 778.

E-mail: clavileno@chocolatesclavileno.com

Ring eller send en e-mail for å få arrangert et besøk i museet.

Kart: På kartet er Valor oppført med sin restaurant ved N-332a i tillegg til fabrikken litt lengre inne i byen. Chocolate Clavileño er like ved rundkjøringen til øverst til høyre i bildet i N-332a, rett overfor avkjøringen til havna.


#Spania #Sjokolade #Villajoyosa #Norsk #Historie #Fabrikk

1 view0 comments

Recent Posts

See All