• Admin

Villajoyosa - mester i fiesta

Updated: 7 days ago

Spanjolene er verdensmester i å arrangere folkefest. Den lille fiskerbyen Villajoyosa har en av de mest spektakulære som er blitt utnevnt til event av internasjonal interesse. Fiestaen i siste uken av juli varer i åtte dager.

Fiesta i Villajoysa

Spania har en dramatisk historie. Oppgjøret mellom maurerne og de kristne - moros y cristianos - er tema for fiestaen både i Villajoyosa og i mange andre spanske byer.

Prosesjon under fiestaen i Villajoyosa der ulike grupper viser frem sine våpen og styrker

Fiestaen i Villajoyosa avholdes fra 24-31 juli hver år. Den starter med et opptog - en prosesjon - der ulike grupperinger viser frem sine våpen, sin styrke og sine fine klær. De marsjerer taktfast etter suggererende musikk, halvveis fremover og halvveis til siden - tre skritt til venstre og tre til høyre.

Kvinnelige soldater marsjerer under fiestaen i Villajoyosa

Både kvinner og menn er med i omtrent likt antall. Draktene er forseggjorte, fargesprakende, praktfulle og kostbare. Publikum jubler når de ser kjente og når "deres" gruppe kommer.

Draktene er forseggjorte, praktfulle og kostbare

Det er en ære å få være med på fiestaen. Deltakerne betaler mye både for å få være med og for kostymene. De er organisert i vennegjenger - såkalte peñas - som har sin egen rolle i dramaet. De går i tog sammen, de fester sammen - ofte til de tidlige morgentimer - og de har godt samhold.

Noen peñas er kristne (de opprinnelige spanjolene), noen er maurere (arabere som okkuperte Spania i 800 år) og noen er sjørøvere - berberiske pirater. Men fortidens hat og stridigheter er det ikke mye igjen av. Gruppene har stor respekt for hverandre. De er alle skuespillere og fiestadeltakere.

De fleste dagene i fiestaen har en prosesjon. På slutten av hver prosesjon kommer en større kjørende innretning - en båt, et stort dyr eller et fabelfartøy - med en opphøyet person - en høvding eller et overhode eller en sentral skikkelse i historien.

Trommer som varsler ankomsten av høvdingen

Høvdingene og overhodene fraktes ofte på elefanter (kunstige), kameler eller hester. Prosesjonene går i faste ruter og ender opp på stranden. Flere steder er det satt opp tribuner langs veien. Andre steder sitter folk på gaterestauranter eller tar oppstilling på fortauene.

Stor elefant i prosesjonen under fiestaen i Villajoyosa

Fiestaen i Villajoyosa har vært arrangert i 250 år. Den markerer egentlig angrepet på byen av berberiske pirater i 1538. I fiestaen blir byen invadert av 30 "krigsbåter" etter et dramatisk sjøslag fremstilt med forrykende fyrverkeri.

Tidlig om morgenen (ca kl 05) begynner piratbåtene å skyte mot stranden og båtene Villajoyosa har klart å mobilisere til sitt forsvar.

Kampene blir intense. Lyden er øredøvende. Men ennå er ikke alt håp ute. Overmakten er stor, men de kristne gir seg ikke. Kirkeklokkene ringer - alarmen går - kongene fra de ulike distriktene omkring strømmer til med sine tropper for å hjelpe til.

Aristokratene tar oppstilling på borgen som er satt opp på stranden. Piratene hopper fra båtene og strømmer inn på stranden der det blir en voldsom fektekamp

Slaget ender med at de kristne taper, slik det også gjorde i virkeligheten. Men dagen etter kommer skytsengelen Santa Marta til unnsetning. Kanoner og store tropper blir mobilisert til stranden. De kristne klarer å drive bort maurerne og piratene (som for en stor del var fordrevne maurere).

Santa Marias emblem flammer opp mot den sorte sommernatten langt over folkemengden (svevende på en stor kranarm som ikke synes i mørket).

Feiringen av den dyrekjøpte friheten markeres med et kunstnerisk og imponerende fyrverkeri.

Men dette er ikke slutten av fiestaen. Den siste dagen er det barnas parade.


Da kjører ulike kjøretøy med kulisser rundt med grupper av foreldre og barn. Barna kaster ut godterier til publikum til stor jubel fra publikum.


For de små forventningsfulle på fortauet gjelder det å være om seg. Noen får fylt opp store poser, mens andre bare får tak i en håndfull. De mest beskjedne og forsiktige må få hjelp av voksne.

Gleden er stor når man klarer å fange en godtepose.

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt: Fiesta i Villajoyosa.

Varighet: 24-31 juli hvert år. De fleste dagene har en prosesjon som starter i 20-tiden inne i byen og ender opp nede ved stranden. Sjøslaget starter 05 om morgenen, og barneprosesjonen går om ettermiddagen.

Tips: Bestill bord hvis du vil spise ute. De fleste dager får du alltid plass på en av restaurantene, men under fiestaen er det fullt. Den årlige fiestaen er en folkefest. Da går storfamilien ut. Foreldre, barn, besteforeldre, barnebarn, tanter og onkler samles for å spise og hygge seg sammen.

Passer for: Absolutt alle. Dette er et veldig hyggelig arrangement der alle er vennlige mot hverandre.

Finne frem: Villajoyosa ligger noen få kilometer sør for Benidorm. Det er tre avkjøringer (nord, sentrum og syd) fra N-332 mellom Alicante og Benidorm. Under fiestaen er det vanskelig å kjøre bil i sentrum. Det er derfor best å parkere i utkanten og spasere inn. Kommer du i god tid før prosesjonene starter, kan du parkere i parkeringshuset under paseoen på stranden. Følg skiltene til hotel Allon og deretter strandveien mot syd. Nedkjøringen til det underjordiske parkeringshuset er like ved sentrum der prosesjonene ender.

Vil du se flere bilder fra fiestaen? Skroll videre.


Dansegruppe i fiestaen i Villajoyosa

Utsmykning i gatene i Villajoyosa under fiestaen


Overhoder ridende på kameler under fiestaen i Villajoyosa#Fiesta #Prosesjon #Spania #Våpen #Utsmykning #Publikum #Villajoyosa #Kostyme #Opptog #Fest #Norsk

30 views0 comments

Recent Posts

See All