• Admin

Tabarca - sjørøverøya

Updated: May 5

20 minutters båtreise fra Santa Pola like utenfor Alicante ligger en liten, flat øy som både har vært tilholdssted for pirater og farlige fanger.

I flere hundre år brukte afrikanske pirater den gode havnen på nordsiden av øya som base for angrep både på handelsskip og på kystbefolkningen i Alicanteregionen.

Allerede i 1427 ble det foreslått å lage et fort på øya for å hindre at pirater okkuperte øya som de brukte som base for sine raid.

Planene ble skrinlagt av økonomiske årsaker, men i 1760 begynte man så smått å bygge hus der.

I 1768 klarte kong Carlos III å frikjøpe 69 familier fra tunisisk slaveri på den tunisike Tabarca-øya ved Afrika. Den 14. oktober 1768 ble de fraktet med båt til Cartagena.

Prisen for å bli frigitt, var at de måtte bosette seg fast på øya som da ble døpt "Nye Tabarca" (dagens spanske Tabarca) ca. 8 kilometer fra havnen i Santa Pola.

Hensikten var å sikre spansk suverenitet og hindre at pirater fikk anledning til å bosette seg fast der. De nye tabarkerne skulle drive med fiske og landbruk som de hadde gjort tidligere. På bildet over ses restene fra en av gårdsbygningene.

Tabarca ligger i et område med mange farlige skjær. På bunnen utenfor ligger det tallrike havarerte båter fra helt tilbake til romertiden.

Korset på den lille holmen på nordsiden, er et minnesmerke for de omkomne. På denne siden av øya (nord-øst) er havbunnen i området vernet på grunn av stort artsmangfold og et særegent miljø. Kun forskere kan få tillatelse til å dykke her.

Strendene holdes rene for søppel av frivillige. På sydsiden og vestsiden er det flotte strender og gode muligheter for snorkling og dykking. Fantastisk undervannsnatur.Øya er 1800 meter lang og 450 meter bred på det bredeste. Den er stort sett flat med en maksimal høyde på 15 meter over havet. Mesteparten av kystlinjen er dekket av sort vulkansk stein.


Det antas at øya har vært toppen av en vulkan.

Landbruket ble en fiasko, både fordi det var svært lite jord der, og fordi det var enda mindre vann.

I dag kan vi gå på fine stier i det steppelignende landskapet der bare noen hardføre busker og noen få planter overlever den hete sommeren.

For å forhindre forlis, ble det bygget et fyrtårn som fortsatt er i bruk.

På den nordre halvdelen er det bare fyret, en gammel Gardia Civil forlegning, en kirkegård og rester av noen bondegårder.


På sydsiden ligger en liten landsby med et hundretalls hus. De brukes fortsatt, og man kan leie en leilighet eller et hus av de få fastboende for ca 3 000 kroner for en helg.

Byen var opprinnelig omgitt av en festningsmur som man fortsatt ser rester etter.Her og der er det små hyggelige fortausrestauranter som nok er fullere enn dette i høysesongen.

Byen har også sin egen lille politibil, og en kirke som har sett bedre dager.


I slutten av oktober og frem til våren er gatene søvnige og fredelige. Da kan man få både strender og gater for seg selv om man ønsker det.

Etter at forsøkene på å drive jordbruk måtte oppgis, ble det etablert et fengsel for særlig farlige fanger. De ble plassert og glemt for alltid i mørke fangehull under bymuren.

Man kan godt bruke en hel dag på Tabarca uten å gå lei. Ta gjerne den første båten om morgenen (kl 10) og den siste tilbake (ca kl 18). Turen koster 10 Euro per person tur-retur.

Det er flere store restauranter ved havnen. Maten er ok, men ganske dyr.

Vær tidlig ute når du skal hjem. Køen blir gjerne lang, og båten går presis, om ikke før hvis den blir full.

Ukens utflukt: Dagstur til Tabarca


Passer for: Alle.


Lengde: En rundtur langs kysten av øya er 2-3 kilometer.


Finne frem: Båten går fra havnen i Santa Pola like syd for Alicante. Det er mange parkeringsplasser rett ved havnen. Du kan kjøpe billetter på internett (islatabarca.com) før avgang, eller på bryggen når du kommer i en av salgsbodene der. Nettsalget (islatabarca.com) reklamerer med 5 euro i rabatt, men prisen på brygga, var like lav i oktober - 10 Euro tur-retur. Rutetidene varierer i løpet av året. Du bør derfor sjekke på forhånd (islatabarca.com).

#Spania #Norsk #Tabarca #Øy #Historie #Sjørøver #Pirat #Dykking

39 views0 comments

Recent Posts

See All