• Admin

Santuario de la Malladeta - en historisk utflukt

Updated: 2 days ago


Trenger du en historisk rusletur en søndags formiddag, kan Santuario de la Malladeta være et godt alternativ. Der kan du studere arkeologiske utgravninger, beundre utsikten og ta en matbit på stranden etterpå.

Tårnet på Santuario de la Malladeta

Tårnet som står på toppen av området i dag, er laget etter inspirasjon fra de mange vakttårnene som var satt opp langs Middelhavskysten i kampen mot sjørøverne, men dette tårnet ble satt opp som studio for Dr. José Maria Esquerdo.

Veien opp mot tårnet

Det er bare noen hundre meter til toppen fra parkeringsplassen ved stranden. Fra den gamle residensen er det bearbeidet turvei helt frem til toppen (ca. 100 meter).

Sett fra tårnet vil solen stå opp fra havet på høyre side av Benidormøya to ganger i året, ved vårjevndøgn og høstjevndøgn. Dette var antakelig en av grunnene til at man i sin tid plasserte et tempel her.

Residensen til Dr. José Maria Esquerdo med Puig Campana i bakgrunnen

Vender du blikket mot Nord-øst, ser du restene av den en gang så staselige residensen til Dr. José Maria Esquerdo. Han var en kjent lege, psykiater og politiker som reformerte psykiatrien i Spania og innførte moderne behandlingsprinsipper for sinnslidende.

Arkelologiske utgravninger på Santuario del la Malladeta

Santuario de la Malladeta var et hellig sted hundre år før Kristus fødsel. Det ble satt opp et tempel på toppen der hvor tårnet står nå. Etter hvert ble det også bygd hus langs sidene av åsen mot sør og øst. De arkeologiske utgravningene har til nå avdekket 9 hus bygget i terrasser. Området ble forlatt i år 80 etter Kristus da romerne flyttet det religiøse sentrum til Allon inne i Villajoyosa.

Grunnmur og vegger restatureres med stein fra stedet

Arkeologiske arbeidet på Santuarion de la Malladeta

Vakttårn lengre sør

Vender du blikket mot vest, kan du se et ekte vakttårn på en odde noen kilometer lengre syd-vest. Da tårnene var i bruk, hadde de visuell kontakt fra det ene utsiktspunktet til det neste og fyrte opp ild når sjørøverne nærmet seg. Bildet over er tatt fra et nærmere utsiktspunkt.

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt - svar på hva skal vi gjøre i dag?: Utflukt til Santuario de la Malladeta

Vanskelighetsgrad: Fin tur for selv de minste, men bratte skrenter så barn trenger tilsyn.

Lengde: 10 minutter å gå fra parkeringsplassen ved sjøen, 1-2 minutter fra residensen.

Anbefalt trasé: Parker ved stranden ved Puntos del Moro (der det er en strandkafe om sommeren) og gå en av de mange stiene oppover klippene til høyre for parkeringsplassen (mot vest). Når du nærmer deg en topp, vil du se tårnet på en høyde like ved. Det spiller ingen rolle hvilken sti du følger, alle ender opp mer eller mindre på samme sted. Stien nærmest klippekanten gir best utsikt.

Aktiviteter: Det er mulig å bade på stranden rett nedenfor parkeringsplassen ved Puntos del Moro, men det er bedre å gjøre det på Paraisostranden som du ser i vest fra toppen ved tårnet, eller på bystranden i Villajoyosa et par kilometer lengre øst.

Chiriguito Sunset (spansk strandkafé) har åpent om sommeren og serverer is, drikke og enkel mat.

Finne frem: Ta avkjøringen til Villajoyosa sur (syd). Følg veien frem til rundkjøringen i den første bakken du kommer til. Ta av til høyre i rundkjøringen - skilt mot Malladeta. Hvis du vil kjøre opp til residensen, tar du til høyre 20-30 meter etter rundkjøringen. Hvis du vil kjøre ned til stranden (anbefales), tar du første ordentlige vei til høyre deretter (det er en U-formet avkjøring før, men den leder bare ut til veien igjen). Veien heter Calle Campello. Det er malt et lite tog på muren der hvor du skal ta av. Calle Campello vil lede deg ned til sjøen etter noen få hundre meter. Parker på parkeringsplassen ved Puntos del Moro.

Ukens oppgave: Hvor er dette? Hvis du registrerer deg som abonnent for bloggen (gratis), får du e-post når det kommer en ny oppgave et nytt sted.


Tagget stein i nærheten av Sanutario del la Malladeta

Kart:


#Tårn #Spania #Norsk #Malladeta #Santuario #Gammelt #Arkeologisk #Utgravning #Utsikt #Villajoyosa #Historie #Bosetting #Ruiner

21 views0 comments

Recent Posts

See All