• Admin

Oslo - Bogstad gård

Updated: 5 days ago

En liten bussreise fra sentrum finner du en liten idyll som oser av gammel storhet og naturens iboende skjønnhet. Det som før var en residens og tumleplass for én enkelt familie, er nå allemannseie.

Det lille badehuset ved stranden ble antakelig brukt til å slappe av etter en god middag, og kanskje tok de seg et lite bad på sin private strand?

Eller valgte de dette lille badehuset istedenfor? For godseieren og hans familie var det flere muligheter i egen hage. Man kunne for eksempel gå seg en tur på stien beskyttet av store trekroner.

Opprinnelig var Bogstad gård en liten bondegård langt ute på landet. På 1300-tallet ble den omgjort til klostergods, og i 1649 ble den innlemmet i lasteplassen Vækerø eid av rådmann Morten Lauritzen.

Deretter har gården vært eid av kjente menn som Peder Anker og Herman Wedel-Jarlsberg far og sønn. I 1955 testamenterte Nini Egeberg (datter til Herman Wedel-Jarlsberg) gården og jordbrukseiendommen til Bogstad stiftelse.


I dag er det Norsk Folkemuseum som driver besøksgården på området på vegne av stiftelsen. Dermed er området gjort tilgjengelig for publikum.


Til visse tider kan man besøke dyrene på gården. Det er også mange aktiviteter man kan delta i som gir innblikk i tidligere tiders jordbruk.

Fra hovedbygningen har man utsikt over Bogstadvannet.


Parken har et eget lite tjern med foss og bro.


På motsatt side ligger den tradisjonsrike Bogstad golfbane. Den har også turveier man kan benytte, men fortrinnsvis utenom golfsesongen.

Bogstadvannet er ellers et ypperlig sted for rekreasjon. Like ved gården er det en lengre sandstrand.

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt: Rusletur i parken rundt Bogstad gård.

Passer for: alle, også rullestol og barnevogn.

Lengde: Selve spaserturen er 1-2 kilometer, men sett av tid til å nyte utsikten

Finne frem: Fra sentrum tar du T-bane linje 2 mot Østerås til Røa (12 min). Derfra tar du buss 41 mot Sørkedalen til Bogstad gård (ca 5 minutter). Med bil følger du RV 168 fra Majorstuen til Røa. Deretter tar du til høyre mot Sørkedalen. Etter noen få minutter ser du en parkeringsplass på høyre side og gården med parken omkring på venstre side.

Utfordring: Kan du finne denne stammen?


#Strand #Norge #Gård #Museum #Park #Bogstad #Oslo #Innsjø #Norsk

71 views0 comments

Recent Posts

See All