• Admin

Ekebergparken - fortsatt provoserende?

Updated: May 10


I 2013 ble skulpturparken i Ekebergåsen åpnet. Mange var rasende for at byrådet hadde takket ja til gaven fra Christian Ringnes. Hvis du ikke allerede har vært der, er tiden inne for et besøk.

At skogsområdet ville miste sitt særpreg var et av de viktigste ankepunktene mot skulpturparken. Men kommunen maktet ikke å vedlikeholde området. Gaven fra Ringnes sikrer driftsbevilgninger for de neste 50 årene og har gjort parken mye mer tilgjengelig for folk flest.

Skulpturparken skulle ha det som kalles en feminin grunnidé - en park "til ære for kvinnen" som Ringnes sa. Dette syntes enkelte var provoserende. Det er anlagt en rekke fine turveier og stier.

En av de aller mest kontroversielle kunstverkene var kvinnen som urinerer. Som bildet viser, er bakken fortsatt våt etter at skulpturen bokstavelig talt har tisset, noe som skjer ved visste mellomrom.

Skulpturen av megapenisen vakte også sterke reaksjoner. Men bortsett fra disse to kunstverkene, er det vanskelig å finne noe som skulle kunne støte sarte sjeler.

Synsinntrykket skifter fra konkav til konveks når man går forbi skulpturen.

Skulpturene er spredt rundt i et forholdsvis stort område. Det finnes et kart over veier og stier og plassering av de ulike skulpturene. Noen av skulpturene og installasjonene er utenfor stiene og ganske bortgjemt. Andre står i rett ved stien.


Paret som henger i trærne, beveger seg med vær og vind og den reflekterende flaten skifter farge. De første 25 kunstverkene var på plass i 2015. I løpet av de neste 50 årene er det meningen at det stadig skal komme nye kunstverk. Kunstverkene vil være eid av Ringnes, men permanent utstilt i parken.

Størsteparten av området er fredet etter Kulturminneloven og har en usedvanlig høy tetthet av oldtidsminner. Ringnes ga 100 millioner til skulpturer, 100 millioner til et fond som skal sikre nødvendige ressurser til vedlikehold og drift og 100 millioner til utsiktspunkter, vannspeil og serveringssteder.

Det er satt opp benker flere steder hvor man kan betrakte byen og fjorden.

Legg gjerne inn en forfriskning eller et måltid på Ekebergrestauranten før du avslutter utflukten.

I den første delen av parken er det flere godt bevarte gamle trehus - og noen lekeapparater for barn. De brukes i dag til museum og selskapslokaler.


Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens tur: utflukt til Ekebergparken

Turens varighet og lengde: Sett gjerne av noen timer. Det tar tid å gå rundt for å finne alle kunstverkene. Regn litt i overkant av en halv times gange fra Oslo-S hvis du ønsker å gå dit. Du kan fort gå et par, tre kilometer på stiene og turveien inne i parken. Bakkene kan være litt tunge, men gir fin trening.

Utflukten passer for: Alle. Både barn og voksne kan ha glede av denne parken. La gjerne barna få lete etter de ulike kunstverkene - det er en morsom oppdagelsesreise. Skaff deg gjerne et kart som viser hvor de ulike installasjonene er.

Finne frem: Du kan gå/sykle, ta buss, trikk eller kjøre.

Gå: Det går sti fra bunnen av Ekebergåsen og opp til Ekebergrestauranten som er startpunktet for stiene og turveiene. Det tar ca 15 minutter å gå fra Oslo-S til bunnen av Ekebergåsen og deretter 10 minutter å komme opp til restauranten. Følg Sweigårdsgaten fra Oslo-S/Oslo City mot syd. Ta av til høyre til Oslo gate og følg denne forbi Middelalderparken og Gamlebyen til du kommer til rundkjøringen hvor Mosseveien starter. Her skal du såvidt gå inn i Konows gate før du går inn i en turvei som følger Kongsveien og trikkelinjen oppover åsen til Ekebergrestauranten.

Buss: Linje 34 Ekeberg hageby og linje 74 Mortensrud fører begge til oversiden av parken.

Trikk: Linje 18 Ljabru/Holtet og linje 19 Ljabru fører begge til kystsiden av parken. Gå av på holdeplassen for Sjøkrigsskolen.

Bil: Fra E6 tar du av til Ekeberg rett før avkjøringen til Mosseveien mot Gøteborg. Følg skiltene mot Ekeberg til du kommer til rundkjøringen der Mosseveien begynner. Deretter skal du følge Kongeveien helt opp til Ekebergrestauranten. Det er et begrenset antall parkeringsplasser ved restauranten.

Oppgave: kan du finne kvinnen med halen? Hvem er dette?


#Park #Norsk #Kunst #Skulptur #Norge #Oslo #Ekeberg #Spisested #Utsikt #Kultur

166 views0 comments