• Admin

Det grønne huset i Strømstad

Updated: 3 days ago

Du kan ikke unngå å se det. Det store huset med det grønne taket med spir på, høyt hevet over resten av Strømstad, er et landemerke for både båtfolk og bilfolk. Men hva er det egentlig?

Strømstads stadshus om natten

Det korte svaret er rådhus - Strømstads stadshus. Det fulle svaret er fullt av dramatikk, symbolikk og mystikk.

Ordførersetet i rådhussalen

Bygget ble tatt i bruk i 1917, men ble først formelt åpnet hundre år senere, i 2017. Det skyldes ikke forglemmelse, men forbitrelse - en isfront mellom datidens politikere og donoren som hadde gjort bygget mulig.

På begynnelsen av nittenhundretallet var Strømstad utarmet etter to store bybranner. Byen klarte ikke lenger å vedlikeholde sitt forfalne rådhus og risikerte å miste sine byprivilegier. Dette ble den rike forretningsmannen Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren klar over på da han leste lokalaviser fra Strømstad i sin residens i Stockholm.

Trappeoppgangen inne i Strømstads stadshus

Han tilbød seg å hjelpe byen ut av knipen ved å donere penger til et nytt bygg. Politikerne jublet og hyrte en arkitekt til å erstatte det gamle rådhuset nede ved havnen.

Kunstverk i Strømstads stadshus

Men prosjektet ble gjenstand for tidkrevende politisk tautrekking, og det endte med at Adolf Fritiof overtok prosessen og finansierte alt på egenhånd.

Utsikt fra toppen av Strømstads stadshus

Politikerne gikk motstridende med på dette, for uten gaven fra Adolf Fritiof, intet rådhus. Adolf Fritiof bestemte at bygget skulle ligge på en høyde med fin utsikt over byen der hvor barndomshjemmet hans hadde vært og hvor hans far juveleren hadde hatt sin gullsmedforretning før alt brant ned.

Spiret på toppen av Strømstads stadshus

Politikerne raste: dette var alt for langt unna bykjernen. Men de skulle få mye mer enn dette å ergre seg over. Adolf Fritiof var snill og generøs, men også ganske sær. Det var for eksempel bare på visse dager i året han ville delta i møter og besvare brev. Det var på hans fars bursdag den 27/1, hans mors bursdag den 14/5, deres bryllupsdag 7/3 og deres forlovelsesdag den 12/12.

Utsikten fra toppen av Strømstads stadshus

Han var så opptatt av å ære foreldrenes minne at disse tallene ble lagt til grunn for hele arkitekturen i bygget. Alle mål for romstørrelse, antall vinduer, trappetrinn og lignende måtte på bestå av eller kunne summeres til noen av disse magiske tallene.

Da bygget var ferdig, var politikerne så forbannet over alle donorens krav at enkelte hevdet at byen ikke hadde fått noen gave. Det var tvert imot donoren som hadde fått lov til å reise et minnesmerke over sine foreldre. I referatet fra det første styremøtet i det nye bygget, står det i én setning at bystyret takker Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren for donasjonen.

Det sies at mangelen på takknemlighet førte til at donoren aldri fikk fred, og at hans spøkelse derfor fortsatt vandrer rundt i bygget på nattestid.

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt: Strømstads Stadshus.

Finne frem: Når du kjører inn i Strømstad sentrum finner du bygget på høyre side av elven. Det er noen få parkeringsplasser på utsiden, men det går også an å parkere på COOPs parkeringsplass som ligger rett ved siden av. Benytter du anledningen til å handle der samtidig, får du gratis parkering.

#Strømstad #Sverige #Severdighet #Norsk #Historie #Landemerke #Grønn

45 views0 comments

Recent Posts

See All