• Admin

Alaska - blomsterpark i skjærgården

Updated: May 5

På Nord Långö i skjærgården like ved Strömstad ligger et lite parkanlegg med en liten badestrand. Her kan du fortøye med egen båt, eller komme med "Alaska-båten".

Anlegget ble laget av Hilma Svedahl (1870-1965) på slutten av 1920-tallet. Hun vendte tilbake til hjembygden etter 30 år i USA der hun blant annet var gullgraverske i Alaska.

Sammen med lokale murere og steinhuggere lagde hun sitt blomsterparadis med terrasser, paviljonger, broer, rekkverk og murer, inspirert av sine opplevelser i Alaska.

Stedet ble et populært utfluktssted, og da hun i 1934 også lagde et vertshus "Golden Inn", tok det helt av. Det kom tusenvis av gjester hvert år.

Etter hennes død forfalt anlegget, og nå er det bare en sommerkafé igjen, men der kan du kjøpe alaska-øl, smørbrød, bakverk, is og drikke.

Fra 1990 gjorde Strömstad kommune en innsats for å sette stedet i stand igjen, og nå er det på nytt populært.

Her kan man vandre rundt og se på blomstene, gå opp til terrassen for å beundre utsikten, eller bade på stranden.

I de friske nordiske somrene har vinden mye å si. Alaska er godt beskyttet for vind fra vest og sør, men ikke fra øst (fralandsvind).

Men når det blåser fra øst, kan man få le på andre siden av øya. Det går en hyggelig sti gjennom skogen.

Følger du den, kommer du først til Golden Gate.

Så kommer du ut på en stor slette med strand og bademuligheter.


Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Alaska på Nord Långö


Passer for: Alle. Ikke for barnevogn eller rullestol.

Finne frem: Med egen båt tar man til høyre inn i Lånörännan når seiler man ut fra Strömstad havn. Alaska ligger på venstre hånd etter at man har passert sundet mellom Sör Långö og Nord Långö.


Hvis du ikke har egen båt, kan du ta skjærgårdsbåt fra den nordre havnen i Strømstad. Den tar ca 20 minutter. Båten har eget avgangsskilt på bryggen i havnen. Det er faste avgangstider om sommeren.


For gruppearrangementer eller turer dit utenom sesongen: +46 706058176
#Sverige #Norsk #Strömstad #Alaska #Strand #Café #Park

41 views0 comments