• Admin

Nord-Koster - nordisk savanne

Updated: 17 hours ago


En dag det ikke blåser for mye, bør du ta Kosterbåten til Nord-Koster. Det er en bilfri øy hvor du kan gå på stier og grusveier, nyte stillheten og drømme deg tilbake i tid. Naturen rommer alt fra frodige skoger til karrig sletteland og danske sandstrender i minatyr.

Sandstrand i nærheten av campingplassen på Nord-Koster

På østsiden som ligger i le for den dominerende vindretningen sydvesten, er det lett å finne en lun vik. Selv i den mest hektiske sesongen går det fint an å finne et sted hvor man får være for seg selv.

Liten steinstrand på Nord-Koster som man gjerne får ha for seg selv

Fordi strendene ofte ligger i le for vinden og det grunne vannet raskt varmes opp av solen, blir vanntemperaturen ofte behagelig. Skulle det blåse fra nord eller øst, er det bare å gå over på andre siden av øya.

Småhusbebyggelse på Nord-Koster

Øya har fortsatt en del fastboende, og det er hovedgrunnen til at det er fast båtforbindelse til land året rundt. Det er små klynger av lave, koselige hus med velholdte kysthaver omkring.

Befolkningen på Kosterøyene har alltid levd av fiske. Selv om turistnæringen er blitt viktigere, er det fortsatt havet og særlig rekefisket som gir de fleste arbeidsplassene året rundt. Om høsten dominerer hummerfisket.

Når du går fra kaia mot øst, passerer du noen strandhus før du kommer inn på en grusvei som bringer deg et stykke bort fra sjøen. Ta til høyre der veien deler seg. Etter omtrent en kilometer kommer du ned til et lite bebygd område. Derfra kan du følge strandlinjen rundt øya.

Lun vik med siv og sand på Nord-Koster

Den lille viken på bildet over er noe av det første som møter deg. En kilometer lengre fremme ligger en campingplass. Den har noen få hytter man kan leie, men ellers bare telt. Her lever man i pakt med naturen. Man kan lade mobilen ved en liten kiosk, men ellers vasker man seg i sjøen og koker med propan.

Stranden på campingplassen i Nord-Koster

Det er ikke lov å lage faste installasjoner og alt må fjernes når sesongen er slutt. Unntaket er det man har kunnet lage av drivved.

Selvlaget stol i drivveid og ovn bygget av stein fra området

Etter at man har passert campingplassen, kan man enten gå gjennom en gammel skog med krokete trestammer opp mot fyret, eller fortsette et stykke til for å komme over til slettelandet helt nord. Gå inn ved en grind som er skiltet beiteområde og fortsett stien mot vest.

Snodde trestammer i skogen på Nord-Koster

I den frodige skogen er stillheten bare avbrutt av naturens egne lyder.

Sti i skogen på Nord-Koster

På den andre siden av skogen kommer du ut i et åpent landskap som enkelte steder minner om en savanne og andre steder ligner på Jæren i Norge.

Savannelignende område på vestsiden av Nord-Koster

Forblåst terreng på vestsiden av Nord-Koster

Hvis du hadde fortsatt langs stranden fra campingplassen et stykke forbi skogen med de krokete trærne, ville du ha kommet til et sandstrandområde som minner om syden. Dette er en av vestkystens perler.

Om sommeren kan du avslutte dagen med et måltid på en av restaurantene i havna i det lune sundet mellom Nord- og Sør-Koster mens du venter på at Kosterbåten skal komme. Utenom sesongen er det ingen åpne serveringssteder.

Kosterbåten ankommer Vestre havn på Nord-Koster

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt: Båttur til Nord-Koster

Turens lengde: Det tar ca 1 1/2 time å gå rundt øya, men sett gjerne av 3-4 timer eller mer. Du kommer til å få lyst til å stanse opp, gå på oppdagelsesferd eller bare nyte naturen og utsikten. Er det fint vær, går det fint an å bruke en hel dag.

Relaterte artikler: Syd-koster - gå til Home eller www.turideer.com.

Finne frem: Ta Kosterbåten fra havna i Strømstad. Gå av på Vestre havn i Nord-Koster. Studer gjerne oversiktskartet på brygga. Det er en rekke veier og stier du kan følge.


#Koster #Kyst #Strand #Havn #Båt #Svaberg #Skog #Sletteland #Beiteland #Forblåst #Sverige #Norsk #Nord #Øy #Ferge #Kultur #Kunst

182 views0 comments

Recent Posts

See All