• Admin

Bærums verk - spiker, kanoner og kuler

Updated: Jan 30, 2020


Vil du kombinere en handletur med et innblikk i fortiden? De fredede og godt bevarte bygningene på Bærums verk rommet i sin tid Norges største jernverk. I disse ukene før jul er det et fint sted for å kjøpe litt annerledes julegaver og hente julestemning.


Bærums verk i Lommedalen ble bygget i 1643 da nederlenderen Gabriel Marcelius kjøpte virksomheten av Jernverket. Senere har kjente familier som Krefting, Anker, Wedel Jarslberg og Løvenskjold eid det.


Driften ble lagt ned i 1964. Både arbeiderboligene, funksjonærboligene, skolen og vertshuset er nå fredet. De rommer i dag spisesteder og en rekke butikker og verksteder for kunst og håndverk.


Rett ved markedet med alle handelsbodene ligger et utsalg for en liten sjokoladefabrikk der du kan få kjøpt sjokolade ingen andre har.


I de tidligere funksjonær- og arbeiderboligene er det i dag spisested, snekkerbu, jernsmie, glassblåseri og lignende.


Nede ved elva er det markedsplass med salgsboder og butikker.

Rundt omkring på området er det satt ut skulturer og kunstinstallasjoner.Langs elva går det en turvei. Rett ved fossen ligger den gamle fabrikkbygningen som nå huser en møbelforretning. I samme bygning er det et lite museum som viser driften på stedet gjennom tidene.


Vertshuset er et av de fredede bygningene. Det er det eldste norskke versthuset som fortsatt er i drift.


Ved den gamle stallen er det uteservering om sommeren.Tilbake til julestemningen. I helgene får barna sitte på vogn/slede trukket av hest ledet av julenissen. Det brennes bål i tønner, og du kan kjøpe rømmegrøt og spekemat.


Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt - hva skal vi gjøre i dag? : Bærums verk

Passer for: Handletur, rusletur, kunsttur. Stort handlesenter i tillegg til mange små butikker og verksteder. Flere spisesteder. Pannekakehuset er populært for de små.

Finne frem: Kommer du E-18 fra Oslo tar du av til Sandvika og kjører E16 mot Hønefoss. Etter et par kilometer tar du av til høyre mot Lommedalen (vei 168). Kjør rett frem gjennom to rundkjøringer (følg skiltene til Lommedalen). Når du får et vann på høyre side, er du like ved. Du kan parkere på nedsiden ved elven eller ta til venstre i en rundkjøring på toppen og parkere på oversiden. Du kan gå på begge sider av elven.


#Norge #Kunst #Kultur #Gammelt #Lommedalen #Bærumsverk #Fredet #Lommedalselven #Elv #Håndverk #Norsk #Julestemning #Jul #Høytid #Baerum #Bærum #Elv

41 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2016 ved Liv og Geir Stene-Larsen. 

  • Facebook
  • Instagram