• Admin

Altea - kunstnerbyen

Updated: 4 days ago

Gamlebyen i Altea er en av de best bevarte opprinnelige kystbyene i Spania. Den er også regnet som en av de vakreste. I de pittoreske smale gatene finner du utallige små koselige butikker med kunst- og kunsthåndverk. Kirken med den karakteristiske blå kuppelen er et landemerke.

Oversiktsbilde over Altea

Altea har vært befolket siden år 500 før kristus. På 1600-tallet ble det satt opp en dobbelt festningsmur rundt kirken og bebyggelsen på toppen som beskyttelse mot angrep fra sjørøvere. I dag er det bare rester igjen av den kraftige muren, men to av byportene er godt bevart.

Gatebilde fra gamlebyen med utsikt til havet

I gamlebyen er gatene smale og intime. Det er et rikt utvalg av spisesteder og kunstgallerier og kunsthåndverksbutikker.

Kunstgalleri med utstilt kunst på gaten i gamlebyen i Altea

Her kan du få kjøpt kunst og kunsthåndterk i alle prisklasser. Byen har vært en magnet på kunstnere fra mange land. I turistsesongen er det mange nordiske stemmer å høre i gatene.

Kunstgjenstander fra en av kunsthåndverksbutikkene i Altea

Altea har en seks kilometer lang strandlinje. Mesteparten er tilgjengelig for bading. Strendene har hovedsakelig en blanding av små runde steiner ispedd litt sand.

Stranden ved Altea

Fra stranden har man utsikt til Calpe-klippen i det fjerne.

Enkelte dager blir himmelen fylt av rød ørkensand fra Sahara. Da kan det legge seg et tynt lag med fin sand over alt.

Rød ørkensand fra Sahara faller ned over Altea

Byen blir kanskje enda vakrere om kvelden når lysene tennes og spillet mellom lys og mørke fyller gatene med mystikk. En fint tid for shopping og kunstopplevelser, eller bare en romantisk spasertur.

Kvinne ser på utstillingsvinduet til lite kunstgalleri i Altea

Kvelden er en fin tid for å spise ute på restaurant. Her er det mange gode spisesteder å velge mellom.

Smug med portal mellom to av hovedgatene

Du bør ikke forlate byen uten å ha besøkt Casa Vital med den vakre utsikten over Middelhavet. Restauranten eies av Åge Folkestad som kom til Spania fra Ålesund for ca 16 år siden.

Her får du utmerket mat og drikke, men også kulturopplevelser. Jevnlig opptrer musikere og dansere fra nærområdet.

Åge har utviklet sine egne viner i samarbeid med Bodegas Santa Margarita. En av de mest eksotiske er en blå hvitvin. Du kan også melde deg på byvandring (torsdager) for å lære mer om byens historie, eller en av vinsmakingsaftnene eller vinturene der du kan få være med å høste vindruer.

På bildet over er en av de opprinnelige byportene. På bildet under ser du kirken og kirkeplassen, byens midtpunkt. Kirken som står der i dag, er bygget på ruinene av et forfallent tempel som i sin tur hadde erstattet et lite kapell som ble satt opp på sekstenhundretallet.

Kirken og kirkeplassen i Altea

Den lokale presten Joan Bautista Cremades etablerte i 1901 et styre av byens toneangivende menn for å sette opp det som skulle bli la "Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo de Altea". Ti år senere kunne den innvies.

Den ble bygget og finansiert utelukkende av byens egen befolkning (ca 5 600 innbyggere). De som hadde penger, spleiset på kostnadene, de som ikke kunne betale, bidro med arbeidsinnsats. Utsmykningen innvendig er storslagen.

Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Gamlebyen i Altea

Finne frem: Følg N-332 nordover langs kysten fra Alicante. Altea ligger noen få kilometer nord for Benidorm, ca førti minutters biltur fra Alicante. Parker på parkeringsplassen nede ved stranden hvis du vil bade eller ta deg en tur langs den lange paseoen, eller kjør opp til baksiden av casco antiguo (gamlebyen) og parker på den store parkeringsplassen der.

Passer for: alle - et fint sted å spise middag om kvelden, ta en spasertur, få nye inntrykk, kjenne atmosfæren fra gamle Spania.


#Spania #Restaurant #Arkitektur #Historie #Strand #Kystby #Kunst #Kultur #Altea #Vakker #Norsk

72 views0 comments

Recent Posts

See All